معرفی

دیتالاگر چیست ؟

دیتالاگر چیست ؟

جمع آوری و ذخیره داده یک کاربرد معمول اندازه گیری است. در شکل بسیار ابتدای آن جمع آوری داده شامل اندازه گیری و ذخیره مقادیر فیزیکی یا الکتریکی در یک دوره زمانی می باشد. این داده ها می توانند دما، کشش، جابجایی، جریان، فشار، ولتاژ، مقاومت، توان و بسیاری پارامترهای دیگر باشند.

ثبت کننده داده یا ثبات یا دیتالاگر (Data Logger) و یا داده بردار وسیله ای است که داده های اندازه گیری شده توسط خود و یا توسط یک حسگر یا دستگاه خارجی را در طول زمان ذخیره می کند. اکثر دیتالاگرها معمولاً کوچک و قابل حمل بوده و کاربرد آزمایشگاهی و تست و اندازه گیری دارند. دیتالاگر ها دارای یک حسگر بوده کا داده پارامتر مورد نظر را اندازه گیری کرده و سپس در حافظه داخلی خود ذخیره می کنند. برخی از ثبت کننده ها دارای نمایشگر بوده و می توان داده های ذخیره شده را در آن مشاهده کرد. دیتالاگر ها معمولاً از طریق رابط USB به کامپیوتر وصل شده و توسط نرم افزار مخصوص دیتالاگر می توان داده های اندازه گیری شده را بر روی کامپیوتر مشاهده و پردازش کرد.
یکی از مزایای مهم استفاده از دیتالاگرها قابلیت جمع آوری ۲۴ ساعته اطلاعات است. دیتالاگرها معمولاً به محض فعال سازی بدون مراقبت رها شده تا در طول دوره دیده بانی اندازه گیری نموده و اطلاعات را ذخیره کند. این قابلیت اجازه می‌دهد تا تصویری جامع و دقیق از شرایط محیط تحت نظر مانند دمای هوا یا رطوبت بدست آید.

 نحوه ی خواندن اطلاعات ، تبادل اطلاعات و همگام سازی اطلاعات در دیتا لاگر ها بر اساس نیاز مشتری متفاوت است. گاهی اوقات اطلاعات دیتالاگر اطلاعات خام را مخابره می کند و در رایانه عملیات تبدیل صورت می پذیرد ، گاهی اطلاعات رقمی در دیتالاگر محاسبه و سپس ارسال می شود و گاهی نیز اطلاعات در دیتالاگر ذخیره می شود و در زمانهای مشخصی برای رایانه ارسال می شود ، در برخی از دیتالاگر ها نیز اطلاعات صرفا ذخیره می شوند و کاربر با استفاده از رابط های خود دیتالاگر می تواند داده ها را مرور نماید.

امروزه دیتالاگر ها در صنایع مختلف کاربرد های فراوانی دارند. دیتالاگر ها بر اساس شرایط کاری و تکنولوژی ساخت ، کیفیت و طول عمر متغیری دارند. معمولا دیتالاگر های حرفه ای دارای درصد خطای بسیار کم و طول عمر چند ساله هستند. داده نگار یا دیتالاگر به مهندسین و متخصصان اچازه می دهد تا شرایط را کاملا تحت نظر بگیرند و کوچکترین تغییرات نیز از دید آنها پنهان نماند ، این در حالیست که دیگر نیازی به صرف وقت زیاد برای جمع آوری و بررسی داده ها ندارند و این عملیات می تواند طی چند کلیک در چند ثانیه صورت پذیرد.

دیتالاگر ها می توانند به روش های متعددی اطلاعات را تبادل نمایند که از بارزترین آنها می توان به Can Bus, Mod Bus,RS-485,RS232,USB,Ethernet LAN,Wifi,Bluetooth اشاره نمود. هر کدام از روش های نامبرده شده در مقایسه با سایرین مزایا و معایب خود را داراست که با توجه به نیاز مشتری و محل نصب باید از شیوه ی مناسب بهره جست تا دیتالاگر بیشترین بازدهی را داشته باشد.

دیتا لاگر ها دارای یک پارامتر به عنوان نرخ نمونه برداری یا Sample Rate هستند که فرکانس یا تعداد نمونه های گرفته شده توسط دستگاه در واحد زمان را نشان می دهد. به عنوان  مثال در صورتی که دیتالاگری دارای نرخ نمونه برداری 10 نمونه بر ثانیه یا 10 هرتز باشد به این معنیست که دستگاه هر 100 میلی ثانیه یکبار اطلاعات را نمونه برداری و ثبت می نماید.

دیتالاگر ها ممکن است دارای سنسور ( حسگر ) داخلی یا خارجی باشند. ممکن است یک دیتالاگر فقط از یک سنسور خاص یا یک خانواده از سنسور های مشابه پشتیبانی نماید.

دیتالاگرها انواع گوناگونی دارند از انواع هرکاره که برای دامنه مصارف عادی استفاده می شود تا وسایل بسیار خاص برای اندازه گیری فقط در یک محیط یا کاربرد از پیش تعیین شده متداول است که انواع هرکاره قابل برنامه ریزی باشند با این حال بسیاری از آنها به صورت ماشین های ایستایی بدون پارامتر یا تعداد محدودی پارامتر قابل تغییر باقی مانده اند. 

دیتالاگرها شامل رنج بسیار وسیعی از محصولات می باشند. از یک دستگاه ساده اندازه گیری تا دستگاه های پیچیده تری که تحلیل های گوناگونی را بر روی داده ها انجام می دهد. جمع آوری و ذخیره داده ها نیاز بسیاری از پروژه ها را بر طرف می کند، اما بعضی از پروژها نیاز به آنالیز آنلاین، آنالیز آفلاین، نمایش، گزارش گیری و اشتراک گذاری داده ها دارند. حتی بعضی از پروژها نیازمند به جمع آوری و ذخیره داده های متفاوتی مانند صدا و تصویر هستند.

دیتالاگرهای الکترونیکی در بسیاری از کابردها جایگزین ضبط کننده های نمودار (Chart Recorders) شده اند یکی از اصلی ترین مزایای استفاده از دیتالاگرها قابلیت جمع آوری 24 ساعته اطلاعات است دیتالاگرها معمولا به محض فعال سازی بدون مراقبت رها شده تا در طول دوره دیده بانی اندازه گیری نموده و اطلاعات را ذخیره کند این قابلیت اجازه می دهد تا تصویری جامع و دقیق از شرایط محیط تحت نظر مانند دمای هوا یا رطوبت بدست آید با توجه به تکنولوژی که در ساخت برخی دیتالاگرهای سطح بالا دخیل است آنها می توانند بسیار گران قیمت باشند .



کاربرد دیتالاگر شامل موارد زیر می شود: 


ذخیره در ایستگاه هواشناسی بدون مراقبت مانند سرعت باد و جهت باد دما رطوبت نسبی تشعشعات خورشیدی) 
ذخیره در ایستگاه های بدون مراقبت هیدروگرافی مانند سطح آب عمق آب جریان آب pH آب رسانایی آب) 
ذخیره خودکار رطوبت خاک 
ذخیره خودگار فشار گاز 
شمارش ترافیک جاده 
اندازه گیری دما رطوبت و مواد فاسد شدنی در حین انتقال محموله 
مانیتورینگ فرایند برای نگهداری و عیب یابی کاربردها 
تحقیقات حیات وحش 
اندازه گیری لرزش و شرایط حمل ارتفاع سقوط در توزیع. 
مانیتورینگ سطح مخزن 
مانیتورینگ محیط زیست 
آزمایش خودرو 
مانیتورینگ وضعیت رله در سیگنال دهی راه آهن 
ذخیره سازی نمودار بارگذاری الکتریکی برای مدیریت مصرف انرژی 

داده برداری از متغیرهای دما و فشار در طول خط لوله
مانیتورینگ خطوط لوله نفت و گاز 

ثبت داده های مربوط به سطح و دمای مایعات درون مخازن بزرگ (دیتالاگر سطح مخازن )
ثبت داده های مربوط به فشار و دمای سیالات درون لوله ها ( دیتالاگر فشار و دما )
ثبت دمای کوره ها ( دیتالاگر دما )
ثبت دما در چرخه توزیع مواد فاسد شدنی حساس ( دیتالاگر دما )
ثبت داده های جغرافیایی ناوگان های حمل و نقل ( دیتالاگر موقعیت جغرافیایی بر اساس GPS )
ثبت ولتاژ ، جریان و .. مصرف کننده های الکتریکی ( دیتالاگر میزان مصرف )
ثبت ولتاژ شبکه برق ( دیتالاگر برق )
ثبت میزان غلظت گاز های موجود در هوا در کارخانجات مواد شیمیایی ( دیتالاگر غلظت گاز )
ثبت دما و روبت در سالن های تولید قارچ ، مرغداری ها ، گاوداری ها ، گلخانه ها ، سردخانه ها ، انبار ها ( دیتا لاگر دما و رطوبت )
ثبت شدت صوت در مکان های دارای آلودگی صوتی ( صوت سنج یا دیتالاگر صوت )

 

فنی مهندسی ایده پردازان به پشتوانه نیروهای مجرب خود، آمادگی انجام کلیه پروژه های مرتبط بسته به نیاز شما را دارا می باشد .

محصولات دیتالاگر ایده پردازان شامل : دیتالاگر دما و رطوبت آنلاین ویژه مراکز درمانی ، انبار های نگه داری دارو ، گلخانه ها و محیط های کشت ، اتاق های سرور و دیتاسنترها

دیتالاگر آفلاین ، دیتالاگر پرتابل و ...